LEAN: Optimalisatie werkprocessen of een afvalsport?

LEAN: Optimalisatie werkprocessen of een afvalsport?

Het kwijtraken van al dan niet vermeende overtollige kilo’s houdt veel mensen dagelijks bezig. Hoewel de formule in aanleg simpel is en er slechts twee knoppen zijn waar men aan hoeft te draaien (inname versus verbranding), is de afvalsport big business waar menigeen de bankrekening behoorlijk mee, eh, spekt.

 

In organisaties heeft men het over afslanken, waarmee men in het algemeen bedoelt dat minder mensen hetzelfde, of meer werk gaan doen. De indruk kan bestaan dat de LEAN methode min of meer hetzelfde betekent.

 

Niets is minder waar: het doel van LEAN is niet om minder mensen hetzelfde werk te laten doen. LEAN helpt om mensen hun werk beter te laten doen. De LEAN methode helpt om processen beter te laten verlopen door het ‘afval’ (waste) eruit te halen. Het mooie van LEAN is dat de mensen die in het proces actief zijn, zelf op zoek gaan naar het ‘afval’ in hun proces. Zij zijn immers de feitelijke eigenaar van het proces, zijn degenen die er dagelijks middenin zitten. Zo is LEAN in zekere zin een vorm van werkoverleg. En laat het stimuleren van werkoverleg nu weer een belangrijke taak van de OR zijn. Hoe LEAN wil je het hebben?

 

Meer weten over hoe LEAN (Sigma Six) de werkprocessen in jouw bedrijf kan optimaliseren? Lees meer over onze activiteiten.